Virtuální online výuka, třída nebo skupina – to jsou pojmy, které slýcháme stále častěji, avšak ne každý tuší, jak být v této oblasti efektivní. Prezenční výuka má bezpochyby řadu výhod, ale poznali jste již výhody online vyučování? Postačí Vám k němu pouze počítač či notebook, připojení k internetu a klidné prostředí, kde se budete moci soustředit. V krátkém čase je tak možné využít více vzdělávacích nástrojů a podkladů pro studium. Při správné kombinaci online aktivit se jedná především o zkvalitnění a zjednodušení vzdělávání.

E-learning je určitá forma vzdělávání za použití mnoha různých nástrojů z digitálního světa. Studenti se tak mohou vzdáleně vzdělávat bez kontaktu s vyučujícím. E-learning je inovativní a kreativní styl online výuky a nabízí mimo jiné i zpětnou vazbu pro studujícího i vyučujícího. Programů na e-learning existuje mnoho, avšak my vám představíme ty nejzajímavější.

Moodle

Řešení LMS Moodle je na trhu dostupné zdarma.  Jedná se o vzdělávací platformu nejčastěji využívanou základními, středními, ale i vysokými školami. Moodle je oblíbený pro přívětivé pracovní prostředí, kde lze tvořit testy s možností automatického vyhodnocení po jejich absolvování. Dále podporuje funkci vytvoření ankety, chatu či vlastního fóra.  S pomocí pluginů je možné dále rozšířit jeho využití o další nástroje. Nabízí také možnost uložení prezentací, psaní poznámek, zadání úkolů a skupinové videokonference.  Je dobrým pomocníkem pro učitele, firmy i školy.

Google Hangouts

Jedná se o komunikační platformu podobnou Skypu, tedy určenou primárně pro komunikaci formou videohovoru. Výhodou tohoto programu je možnost celého týmu upravovat dokumenty v reálném čase při vzájemném videohovoru, a to díky integraci s Google Dokumenty. Dále umožňuje sdílet obrazovku a zároveň komunikovat.  Aplikaci je možné mít téměř na všech zařízeních.

Google Classroom

Virtuální učebna umožňuje komunikovat prostřednictvím sady nástrojů jako je e-mail, dokumenty a úložiště. Je to jednoduché řešení, jak shromažďovat a předávat poznámky, materiály, zadávat úkoly s konkrétními časy odevzdání, hodnotit a známkovat práci. Mezi produkty Googlu je vytváření a sdílení práce velmi jednoduché, a to díky možnosti využít vzájemnou kombinaci Google Classroom s Google Drive, Docs, Slides, Firms, Sheets či Quiz. Při společném využití těchto produktů budete při své práci daleko efektivnější.

Cisco Webex

Základní funkcí tohoto komunikačního systému od Cisca je pořádání schůzek, videokonferencí a sdílení práce s možností využití sdílené obrazovky, zobrazení dokumentů či zasílání zpráv až mezi 100 účastníky. Pro někoho může být nevýhodou rozhraní v anglickém jazyce.

Kahoot

Aplikace na tvorbu kvízů, která se stává oblíbenou součástí výuky v našich školách. Dostupnost je pouze v anglickém jazyce, avšak díky intuitivnímu ovládání to nečiní uživatelům problém. Jestliže chcete tvořit kvíz, musíte se zdarma registrovat pomocí Google účtu nebo e-mailu. Pro samotné řešení kvízu není nutná registrace a je možné aplikaci otevřít přes webový prohlížeč. Soutěžící zadají pin hry, vyberou si přezdívku a zábava začíná. Po každé otázce získává řešitel zpětnou vazbu.

Výhodou je možnost hry v reálném čase. Všichni soutěžící vidí ve stejný moment otázku a mají stejný časový limit na odpověď. Kvízy žáky motivují a způsob výuky tak probíhá zábavnou formou, kdy se žáci rozptýlí od standardní rutiny. Zdarma jsou nabízeny kvízy až pro 50 hráčů, avšak v nabídce je i placená verze pro více účastníků.

iTester

Online aplikace iTester nabízí snadnou tvorbu testů, jejich správu a distribuci, přehledné zpracování výsledků a možnost vypracování statistik a reportů.  Studenti se po dokončení testu mohou podívat na své výsledky a zpětně zkontrolovat chyby. iTester má několik druhů přístupů pro učitele, studenty, rodiče apod. V rámci aplikace je možné hromadně komunikovat se všemi uživateli. Nyní je možné využít pro školy verzi zdarma po dobu 2 měsíců (od 15. 3. 2020) a následně je pro fungování potřeba zakoupit licenci.

Facebook

Velmi populární sociální síť, která nabízí bezplatné propojení mezi lidmi a umožňuje chatování, video hovory a sdílení dokumentů. V aplikaci je možné vytvářet jednotlivé skupiny pro sdílení různého obsahu – zasílání zpráv, obrázků, dokumentů a videa.  Facebook nabízí skupinové videokonference až pro 50 osob. Pro použití je však nutné, aby všichni uživatelé měli založený účet od Facebooku.

Skype

Skype je bezplatná služba pro internetovou komunikaci, která umožňuje vést textové, audio i video hovory. Nabízí také funkci sdílené obrazovky pro všechny účastníky konverzace a možnost vkládat soubory.  Mnoho lidí má s tímto programem zkušenosti, jelikož na trhu působí již od roku 2003, a vyhledávají ho pro svoji jednoduchost a české menu.  Nevýhodou může být proměnlivá kvalita hovoru.

WhatsApp

Bezplatná aplikace WhatsApp umožňuje zasílání zpráv, obrázků, video i audio souborů či sdílení aktuální polohy na mapě. Komunikaci v chatu dovoluje až pro 256 osob a videokonferenci pro maximálně 4 účastníky. Registrace s poskytnutím telefonního čísla je pro přihlášení do aplikace nutností, a to pro všechny uživatele, kteří mezi sebou chtějí komunikovat. Výhodou je šifrovaný obsah zpráv i souborů a prostředí bez reklam.

Mám zájem o odběr newsletteru