Jste v posledních týdnech či dokonce měsících v permanentním stresu? Nacházíte se ve výpovědní lhůtě nebo vám ztráta práce hrozí? Nejste v tom sami. Nejisté zaměstnání mají třeba i pracovníci firem, které díky aktuální situaci dlouhodobě neprosperují. V článku se dozvíte, jak nepříjemnou situaci zlepšit a kdy je rozumnější rovnou změna oboru. 

Na nic nečekejte a začněte jednat

Nejhorší ze všeho je zůstávat v pozici, že se vás to netýká, a že se všechno nějak vyřeší. Není tomu tak. Naopak, štěstí přeje připraveným. Doba pro shánění práce zase tak špatná není, i když se může stát, že to pro vás bude znamenat opuštění stávající práce a hledání zaměstnání v novém oboru.

Kdy je čas na změnu zaměstnání? 5 tipů

Zamyslete se, zda se vám vyplatí vyčkávat na to, až se situace zlepší a doufat, že se váš obor znovu nastartuje. Následujících 5 tipů vám dá rozumné argumenty, proč se na případnou změnu zaměstnání připravit, a to i když k ní nakonec nedojde.

1) Práci hledá více lidí a dobré pozice se rychle obsazují

Na začátku pandemie se dostal trh práce do velkého šoku. Spousta lidí přicházelo o práci, nové pozice se neobsazovaly, anebo se s náborem nových lidí vyčkávalo. Přece jen byly osobní pohovory rizikem pro uchazeče i personalistu. V té době se staly trendem online pohovory na dálku. Např. v dubnu 2020 se propadl počet obsazovaných pozic až o 56 %.

Dnes se již zaměstnavatelé přizpůsobili, při hledání nové posily neváhají a pořádají výběrová řízení. Dobré pozice se však rychle obsazují, je pořád dost lidí, kteří pracovali např. v cestovní kanceláři, v hotelu či restauraci, a chtějí hledat práci v úplně jiném odvětví.

2) Nyní je na pohovorech menší konkurence

Nyní je ideální doba využít toho, že je na trhu práce menší konkurence. Největší odliv lidí z oblastí, které se dlouhodobě potýkají s krizí už proběhl. Většina z nich má jinou práci. V posledním roce byli nezaměstnaní lidé, kteří sháněli práci velmi aktivní. Na jednu pozici tak firmám chodily desítky životopisů. V červnu pak dostudovali čerství absolventi, kteří pokračovali v dalším studiu, anebo také hledali nové zaměstnání. Proto právě teď na podzim konkurence trochu opadla. A toho byste měli využít.

Tip! Nevíte, jak napsat strukturovaný životopis a co má všechno obsahovat? Přečtěte si náš článek: Jak napsat strukturovaný životopis?

3) Firmy mají od státu větší jistoty a drží si své zaměstnance

V současnosti naštěstí stát opět finančně přispívá firmám a podnikatelům kvůli vládním restrikcím. Nemá to tedy velký vliv na zaměstnání lidí. většina společností si své pracovníky snaží udržet. Náklady na výběrová řízení a zaučení nových zaměstnanců (časové i finanční) se nevyplatí. V některých oborech je navíc dlouhodobě nedostatek lidí a firmy stále potřebují někoho nového.

4) Naučte se hledat perspektivní práci

Neztrácejte čas hledáním práce, která není do budoucna perspektivní. Zjistěte si, o jaké obory je ve vašem městě zájem a tím se řiďte. Tedy, pokud se neplánujete za prací odstěhovat. Hledání dobrých pracovních nabídek se někdy může zdát složité, ale dá se to naučit. Časem se vycvičíte v psaní životopisu, motivačního a průvodního dopisu, a na otázky na pohovoru budete odpovídat sebevědomě tzv. z patra. Nebojte se nabrat nové zkušenosti, i když to mnohokrát nevyjde. V praxi se toho nejvíc naučíte.

Tip! Nepozvali vás na pohovoru do dalšího kola? Zkuste jim zavolat a zeptat se na důvod. Bude se vám hodit při dalším pokusu.

5) Lepší zaměstnání díky aktivnímu přístupu

Kolem nás je spousta nejistot. Vlastně jak se říká, jediná jistota v životě je smrt. Ale buďme pozitivní. Díky aktivnímu přístupu můžete mít i vy stabilní práci. Stačí zvolit nadčasový obor. Např. v oboru, jako jsou účetnictví, personalistika a marketing jsou sázkou na jistotu. Nebuďte ve stresu jestliže víte, že jste v práci nespokojení či ohrožení. Stres má velký vliv na zdraví člověka. Nemáte-li potřebné vzdělání, abyste mohli vykonávat jiné zaměstnání, řešením je rekvalifikace.

Tip! Podívejte se na nabídku rekvalifikačních kurzů, jestli tam nebude ten pravý zrovna pro vás. Kompletní přehled najdete na stránkách https://rekvalifikacnikurzy.cz/ 

Mám zájem o odběr newsletteru