Na trhu existuje mnoho vzdělávacích společností, které poskytují rekvalifikaci. Přečtěte si, podle čeho poznáte tu kvalitní a na co byste si měli dát pozor při výběru rekvalifikačního kurzu.

Kritéria výběru rekvalifikačního kurzu

Při výběru rekvalifikačního kurzu vám doporučujeme zaměřit se na níže uváděná kritéria, která by měla kvalitní vzdělávací společnost splňovat.

Cena kurzu

Podezřele nízká cena kurzu může ukazovat na nekvalitní způsob výuky. Porovnejte ji s cenou konkurence. Pokud se příliš neliší, můžete přistoupit k dalšímu bodu. V opačném případě zvažte jiného poskytovatele.

Platnost akreditace

Vybírejte si pouze akreditované rekvalifikační kurzy od MŠMT. Dávejte si však pozor na platnost akreditace. Pokud byste nastoupili na kurz, který ji platnou nemá, nemůžete po jeho úspěšném absolvování obdržet osvědčení o rekvalifikaci. Platnost akreditace lze ověřit zadáním jednacího čísla do databáze udělených akreditací rekvalifikačních programů. Číslo jednací je uvedeno ve smlouvě, kterou by vám mělo vzdělávací zařízení poskytnout po zaplacení kurzu.

Místo výuky

Dalším důležitým kritériem je místo, kde bude výuka probíhat. Na stránkách vzdělávacího zařízení by měly být tyto informace uvedeny. Pokud nejsou, zeptejte se na ně zaměstnanců, kteří mají komunikaci se zájemci o rekvalifikační kurzy na starosti.

Zajímejte se o to, zda je učebna vybavena lavicemi, židlemi, tabulí a výpočetní technikou. Budete se divit, ale některé organizace toto vybavením nemají. Zeptejte se i na dostupnost MHD a maximální počet studentů v kurzu. Pamatujte na to, že čím více lidí bude hodiny navštěvovat, tím méně se vám bude moci lektor věnovat.

Počet vyučovacích hodin

Podle osnovy kurzu a počtu vyučovacích hodin můžete usoudit, zda je reálné naučit se veškerá uváděná témata kurzu. Spojení několika oborů může být plus jedině v případě, kdy je na probíranou látku vyhrazen dostatek času.

rekvalifikační kurz

Studijní materiály

Myslete na možnost opakování si učiva nebo jeho doplnění v případě, že budete na některé z hodin chybět. Zajímejte se dopředu, zda vámi vybrané vzdělávací zařízení studijní materiály poskytuje a pokud ano, v jaké kvalitě. Nechte si zaslat ukázku učebnic nebo si zjistěte, zda nabízí e-learning. Ten je skvělou pomůckou v případě, kdy se nemůžete některé lekce zúčastnit.

Reference absolventů

Klíčové jsou reference absolventů. Zjistěte si, co o výuce vámi vybraného rekvalifikačního kurzu říkají. Některé společnosti uvádějí hodnocení na svých stránkách u jednotlivých kurzů.

Lektoři

Vyučující by měli mít praxi v oboru a lektorské zkušenosti. Na webových stránkách by měly být uvedeny ideálně jejich životopisy.

Konzultace zdarma

Výhodou je, pokud vzdělávací organizace poskytuje v průběhu kurzu, případně i po něm konzultace zdarma. S lektory tak můžete prodiskutovat látku, kterou jste nepochopili nebo zameškali.

Přístup vzdělávací společnosti

Neméně důležitý je přístup vzdělávací společnosti. Jestliže jste jí odeslali dotaz a přišla vám rychlá odpověď, ze které cítíte přátelský přístup a splňuje-li výše uváděná kritéria, máte vyhráno!

Mám zájem o odběr newsletteru