DeepL je výkonný překladač, který využívá umělou inteligenci. Podporuje překlad více než 30 jazyků. Nabízí jak bezplatnou, tak placenou verzi, přičemž placená verze DeepL Pro poskytuje další funkce a zvýšenou bezpečnost. Jak na jeho efektivní využití? To už se dozvíte v následujících řádcích.

Strojové učení pro překladače

Srdcem překladače DeepL je technologie strojového učení, která je založená na umělých neuronových sítích, které se stávají stále důležitějšími v oblasti překladů a ukazují se jako správný směr vývoje.

Jak ale tato technologie funguje v praxi? Tradiční překlad funguje tak, že automaticky konvertuje text z jednoho jazyka do druhého. V některých situacích jsou výsledky dost dobré na to, aby usnadnily práci profesionálním překladatelům. Naopak neuronový strojový překlad využívá umělé neuronové sítě, které jsou schopné predikovat slovní sekvence založené na pravděpodobnosti a modelovat celé fráze. Navíc vyžadují méně paměťových zdrojů než tradiční překladače.

Překladač DeepL používá pro překlady svůj vlastní algoritmus založený na neuronových sítích, který byl vylepšen pomocí databáze Linguee. Tuto databázi spravuje stejná společnost, která stojí za překladačem DeepL.

Vysoká kvalita překladu

Vývojáři DeepL tvrdí, že jejich překladač dokáže překládat věty s větší přirozeností, než jeho konkurenti, což z něj činí ideální nástroj pro delší a složitější texty. DeepL se také zaměřuje na využití dalších technik, které zvyšují celkovou kvalitu překladu.

Hlavním úkolem bylo vytvořit algoritmus, který dokáže přeložit nejen slova, ale celé myšlenky. Uživatelé, kteří používali výsledné překlady, mohli hodnotit jejich kvalitu. Díky tomu bylo možné postupně oddělit kvalitní překlady od těch méně kvalitních, Po devíti letech vývoje se Linguee stal základem pro nový překladatelský nástroj – překladač DeepL.

Strojové učení je klíčovou součástí umělé inteligence. Jeho podstatou je napodobování lidských učebních procesů. V minulosti bylo programování založeno na tom, že člověk zadával počítači přesné příkazy. Nyní je však možné počítači ukázat příklady a nechat ho, aby se z nich sám poučil. Čím více informací a příkladů počítač obdrží, tím lépe se naučí. 

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

DeepL je jedničkou mezi překladači

Proč je DeepL lepší než Google překladač? DeepL není jediný překladač využívající technologie hloubkového učení. Ani Google, Microsoft nebo Yandex nechtějí zůstat pozadu a také začali strojové učení využívat. Co ale dělá DeepL odlišným? Hlavní výhodou je právě Linguee, který se několik let testoval a stal se cenným základem pro DeepL.

Google, Microsoft a další překladače nemají k dispozici takový základ, a proto jejich překlady nejsou tak přesvědčivé. Data ze slovníku Linguee představují velkou konkurenční výhodu, kterou bude pro internetové giganty těžké dohnat. Podle průzkumů je DeepL až třikrát výkonnější než Google překladač. Aby DeepL mohl kontrolovat kvalitu svých překladů, provádí pravidelně naslepo testy, které potvrzují vysoký standard jeho překladů. Společnost nyní tvrdí, že má nejlepší překládací mechanismus na světě.

Srovnání bezplatné a placené verze

Hlavní rozdíly mezi bezplatnou a placenou verzí DeepL se týkají bezpečnosti a limitů počtu znaků, které lze přeložit. Zatímco bezplatná verze má omezení na 5000 znaků na jedno použití, DeepL Pro nabízí neomezený počet znaků a zaručuje vyšší úroveň bezpečnosti, protože nepoužívá data k vylepšení algoritmů překladu.

Mějte překlad vždy po ruce s mobilní aplikací DeepL.

Tři tipy pro efektivní využití překladače DeepL

  1. Využijte integrovaný slovník: DeepL poskytuje slovník zabudovaný přímo do překladače, který vám pomůže objevit synonyma a alternativní výrazy, což je klíčové pro dosažení co nejpřesnějšího překladu.
  2. Využijte mobilní aplikaci a rozšíření prohlížeče: Mějte překlad vždy po ruce s mobilní aplikací, S těmito nástroji můžete snadno překládat texty kdekoli a kdykoli, aniž byste museli přerušovat svou práci nebo prohlížení internetu.
  3. Překlad souborů: Každý měsíc máte možnost bezplatně přeložit až tři kompletní soubory ve formátech PDF, Word (.docx) nebo PowerPoint (.pptx), což vám umožní pracovat efektivněji s mezinárodními dokumenty.

DeepL překladač představuje revoluční krok ve světě strojového překladu. Jeho schopnost poskytovat přirozené a přesné překlady v široké škále jazyků otevírá nové možnosti pro komunikaci a porozumění napříč všemi jazyky.

Mám zájem o odběr newsletteru