Daňová evidence trápí mnoho malých podnikatelů. Hledáte-li jednoduchý způsob, jak ji vést a chcete si usnadnit papírování, podívejte se na přehled 5 nejlepších online nástrojů, které můžete používat. Některé zcela zdarma!

Daňová evidence neboli jednoduché účetnictví slouží ke zjištění správné výše základu daně z příjmů. Obsahuje údaje o:

  • příjmech a výdajích,
  • majetku a závazcích.

Daňová evidence a kdo ji musí mít?

Pokud nevedete účetnictví, resp. nejste zapsáni v obchodním rejstříku a váš obrat nepřekročil za předcházející kalendářní rok 25 mil. Kč, můžete vést daňovou evidenci.

Daňová evidence a proč ji mít?

  • Nejjednoduší forma účetnictví,
  • státem uznávaná,
  • lze se jí rychle naučit, není potřeba vzdělání,
  • vlastní přehled o hospodaření,
  • existuje mnoho různých nástrojů,
  • řázení cashflow.

Daňová evidence nástroje pro vás

1. iÚčto

Pro zpracování daňové evidence můžete využít online nástroj iÚčto.cz, který je pro drobné podnikatele zdarma (do 100 dokladů). iÚčto.cz provádí fakturaci kdykoliv a odkudkoliv. Můžete tak snadno evidovat přijaté i vydané faktury a lehce vyhotovit daňové přiznání. Pro práci potřebujete pouze počítač a připojení k internetu. Aplikaci není potřeba stahovat.

Záloha dat probíhá automaticky. Data jsou zároveň dobře zabezpečena díky EV SSL certifikátu. Další výhodou je úspora nákladů na koupi nové verze. iÚčto zajišťuje nejnovější verzi bez samostatných poplatků. Kromě daňové evidence obsahuje i podvojné účetnictví nebo například kontrolní hlášení DPH a nápovědy pro vyhotovení přehledů.

Tip! Zajímáte se o účetnictví? Přihlaste se do našeho kurzu a získejte aktuální znalosti:

Studujte kurz účetnictví

2. Fakturoid

Známou a oblíbenou aplikací je Fakturoid. Online nástroj vyhotoví snadno a rychle všechny faktury, eviduje a rozlišuje daňově uznatelné a neuznatelné výdaje. Fakturoid nabízí i šablony faktur, které si můžete upravovat podle svého – přidat logo firmy, podpis s razítkem apod. Umožňuje QR platby, zpracování přiznání k DPH či kontrolního hlášení. Na webu najdete také rady pro práci s nástrojem.

nástroj Fakturoid

Pokud jste drobní podnikatelé, můžete využívat free verzi, která je omezena 5 dodavateli/odběrateli. Aplikace usnadní práci s doklady i profesionálním účetním. Pouze si zjistí přístupy od klientů a vyexportují data do účetního programu.

3. Účtovna

Další webová aplikace umožňující zpracování daňové evidence se nazývá Účtovna. Opět vám bude stačit pouze připojení k internetu a počítač. Nespornou výhodou tohoto nástroje je možnost jeho neomezeného využívání zdarma. Data jsou i zde pravidelně zálohována a zabezpečena.

Díky Účtovně faktury vytvoříte, upravíte, uhradíte i vytisknete. K dispozici budete mít i soupis jak došlých, tak vystavených faktur. Vyhotovit a vytisknout lze také příjmové a výdajové doklady. Součástí je i peněžní deník, který slouží jako evidence příjmů a výdajů a jako podklad pro stanovení základu daně. Aplikace umožňuje vytvářet i výkaz a kontrolní hlášení DPH.

Tip! Studujte s námi účetnictví online ve formě videokurzu:

Studujte kurz účetnictví 100% online

4. iDoklad

Další možností, jak zpracovat faktury a zevidovat pohyb peněžních prostředků je online nástroj iDoklad. V základní verzi funguje daňová evidence zdarma do 5 kontaktů. Po dobu 60 dní si můžete vyzkoušet i placené funkce. Aplikace je dostupná i pro mobilní telefony.

nástroj iDoklad

Free verze nabízí kromě práce s fakturami i kontrolu spolehlivosti klienta v placení DPH nebo napojení na EET. Opět se jedná o cloudovou službu, kdy není třeba instalovat. Stačí vám připojení k internetu a prohlížeč. Data jsou v rámci iDokladu zálohována automaticky a zabezpečena SSL certifikátem.

5. Excel

Využívat můžete i klasický tabulkový procesor Excel od Microsoftu. Jeho hlavní výhodou je jednoduchost. Nemusíte hledat informace o fungování nástroje, ani jaké služby jsou zdarma a jaké zpoplatněny.

Excel je nestárnoucí klasika

A jak vést daňovou evidenci v Excelu? Důležité je zapisovat daňové příjmy a výdaje do kalendářního roku, ve kterém byly uhrazeny buď bankovním převodem, nebo hotově. Na internetu si můžete stáhnout vzor daňové evidence a využívat ho pro své potřeby.

Daňová evidence závěr

Jak vidíte, tak nástrojů je celá řada. Je jenom na vás, jestli využijete dražší a pohodlnější nástroj s mnoha funkcemi a nebo se spojíte s levným tabulkovým editorem, který ale klade větší důraz na vaši systematičnost.

Mám zájem o odběr newsletteru