Jak probíhá kombinované studium? Jedná se o typ vzdělání, které se v České republice objevuje na mnoha vysokých školách. Tato forma studia je ideální pro ty, kteří nemohou být denně přítomni na univerzitě. Co všechno kombinované studium zahrnuje? Jaké jsou jeho nároky? A mohou studenti využívat všechny běžné studentské benefity? To se dozvíte v následujících řádcích.

Přehled forem vysokoškolského vzdělávání

Prezenční studium

Prezenční studium nabízí studentům možnost účastnit se přednášek a cvičení, které se konají 3 až 4 dny v týdnu a zabírají 20 až 25 hodin. Tento typ studia je vhodný pro studenty, kteří potřebují komunikaci s vyučujícími a spolužáky. Studenti mohou okamžitě klást otázky a řešit problémy. Při prezenčním studiu lze mít nejčastěji víkendové brigády. Prezenční studium může být náročné kvůli pravidelným povinnostem. Studenti se musí držet rozvrhu a dodržovat termíny.

Kombinované studium

Je flexibilnější variantou, kde studenti navštěvují výukové semináře 12 až 13 dní za semestr, převážně o víkendech. Kombinované studium nabízí větší nezávislost, ale studenti mají stále možnost konzultovat s vyučujícími na seminářích nebo online. Je to vhodná alternativa k zaměstnání, podnikání i rodičovské dovolené. Kombinované studium umožňuje studentům flexibilnější plánování, ale stále vyžaduje pravidelnou účast na seminářích.

Distanční studium

Distanční studium je pak zcela online formou vzdělávání, kde se výuka odehrává prostřednictvím online platforem. Studenti mají k dispozici online konzultace s vyučujícími, což jim poskytuje flexibilitu a možnost studovat z jakéhokoliv místa. Distanční studium poskytuje největší svobodu v plánování, ale vyžaduje silnou disciplínu a schopnost samostudia.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

Co představuje kombinované studium? 

Kombinované studium je specifický typ vzdělávání, který je kombinací prezenčního a dálkového studia. Struktura kombinovaného studia obvykle zahrnuje intenzivní blokovou výuku, která se koná několikrát za semestr, často ve formě celodenních setkání v pátek a sobotu. Tyto setkání se zaměřují na klíčové aspekty učiva, zatímco zbytek se studenti učí samostudiem. Tento model může být doplněn o prvky e-learningu a online konzultací. Po skončení semestru studenty čekají zkoušky z předmětů, stejně jako u prezenčního studia. 

Kombinované studium není rozhodně snazší, než prezenční studium. Může být méně časově náročné během semestru, ale od studentů se očekává, že k zkouškám nastoupí s hlubšími znalostmi, než jaké získali během výukových bloků. Požadavky na studenty jsou stejné, kvůli omezenému času strávenému ve škole může být dokonce zvládnutí učiva náročnější.

Proč si vybrat kombinované studium?

Hlavním důvodem, proč se lidé rozhodují pro kombinované studium, je možnost skloubit vzdělání s pracovním životem, ať už jde o brigádu, zaměstnání nebo podnikání. Je také dobrým řešením pro studenty, kteří chtějí studovat dva obory bez rizika překrývání hodin, nebo pro ty, kteří si vybrali obor na vzdálené škole a nechtějí se stěhovat nebo dojíždět. Tuto možnost využívají také matky na mateřské dovolené nebo osoby s tělesným postižením. 

Vyžaduje to však pevnou vůli a schopnost samostatně se motivovat k učení. Naopak kombinované studium není vhodné pro ty, kteří očekávají, že se vyhnou velkému množství studijních materiálů. Ačkoli studenti tráví méně času ve třídě, musí věnovat více času samostudiu skript, knih a dalších materiálů doma.

jak probíhá kombinované studium

Má několik nevýhod oproti prezenčnímu studiu. Studenti nemohou volně sestavovat svůj rozvrh a jsou omezeni pevně stanoveným studijním plánem. Musí projevit disciplínu, motivaci a odhodlání. Správné plánování času je klíčové, aby studium nebylo zdrojem stresu. Může být náročnější než denní forma a vyžaduje vysokou míru samostatnosti ve studiu. Vzhledem k těmto faktorům by se studenti měli rozhodnout pro kombinované studium, pokud:

  • Nemají čas na denní studium kvůli práci na plný úvazek, mateřské dovolené nebo již studují jiný obor.
  • Preferují samostudium a nechtějí trávit celé dny na přednáškách a cvičeních.
  • Nechtějí se stěhovat do jiného města nebo každý den dojíždět.

Časová náročnost kombinovaného studia

Časová náročnost kombinovaného studia zahrnuje typicky čtyři dny měsíčně strávené na přednáškách, plus čas věnovaný samostudiu a přípravě na zkoušky. Během schůzek vyučující pomáhají studentům s klíčovými aspekty učiva a doporučují zdroje pro samostudium. Dalším plusem je individuální přístup. Setkání s vyučujícím, ať už individuálně nebo v malých skupinách, umožňuje lepší soustředění na potřeby každého studenta.

Status studenta kombinovaného studia

Studenti kombinovaného studia mají status studenta, ale nemohou využívat všechny výhody spojené s prezenčním studiem. Například nemohou uplatnit daňovou slevu na studenta, také ztrácejí nárok na ubytovací stipendium a nemohou získat studentskou kartu s licencí ISIC.

Je dostupné pro bakalářské, magisterské i doktorské programy, avšak nabídka se liší podle oboru a univerzity. Přijímačky a způsob ukončení studia jsou stejné jako u denního studia, včetně obsahu zkoušek a standardní délky studijního programu.

Mám zájem o odběr newsletteru