V dnešní digitální době je návštěvnost stránek klíčovým ukazatelem úspěchu pro každý web. Ať už jste majitelem e-shopu, blogerem nebo provozujete firemní stránku. Porozumět tomu, jak lidé reagují na váš web, je nezbytné pro jeho růst a úspěch. V následujících řádcích se podíváme na to, jak můžete zjistit návštěvnost webu a jaké nástroje můžete k tomu využít.

Jak webová analytika funguje?

Marketingové aktivity na internetu mají velkou výhodu v tom, že je možné je kvalitně vyhodnocovat. Webová analytika vám pomůže z vašeho webu získat hodnotné údaje, na jejichž základě pak můžete posuzovat své podnikání, upravovat své webové stránky nebo e-shop. Od návštěvníků vašeho webu vždy něco očekáváte, například zadání objednávky, zobrazení trasy do vašeho obchodu nebo vyplnění kontaktního formuláře. Tyto cíle jsou známé jako konverze. Konverzní poměr pak vyjadřuje, kolik z návštěvníků webu některý z vašich cílů naplnilo. Nástroje webové analytiky jsou užitečné tím, že nám poskytují data o tom, jak se uživatelé na našem webu chovají, a jak toto jejich chování ovlivňuje konverzní poměr. Tato data můžeme rozdělit do dvou kategorií:

Metriky:

  • Metrika může být cokoliv, co se dá počítat, například počet unikátních návštěvníků nebo čas strávený na určité stránce.
  • Pokud vám na webu jde o prodej, můžete měřit, kolik peněz vyděláváte a kolik zboží prodáváte. Pokud vedete obsahový web, můžete měřit počet přečtení blogového příspěvku nebo dobu strávenou čtením.

Dimenze:

  • Obecně je dimenze jakýkoli druh údajů, který slovně popisuje to, co sledujete, například typ zařízení, prohlížeč, který návštěvník používá, geografickou oblast a podobně.

Google Analytics

Google Analytics je jedním z nejpopulárnějších a nejvíce využívaných nástrojů pro sledování návštěvnosti webu. Poskytuje detailní přehled o tom, odkud vaši návštěvníci přicházejí, jak dlouho na vašem webu zůstávají, jaké stránky navštěvují a mnoho dalších užitečných informací. Instalace Google Analytics na váš web je relativně jednoduchá a poskytuje vám přístup k bohatým datům, která můžete využít pro zlepšení návštěvnosti stránek.

jak zjistit návštěvnost webu

Heatmapy a clickmapy s nástrojem Smartlook

Webová analytika se s českým nástrojem Smartlook dostává na novou úroveň. Smartlook je ideálním nástrojem pro sledování zájmu o obsah každé stránky vašeho webu. Heatmapy a clickmapy skvěle doplňují nástroje typu Google Analytics a pomohou vám identifikovat oblíbená místa vašich návštěvníků.

Co je Smartlook?

Smartlook je skvělý nástroj pro vizualizaci dat, která Google Analytics neumí posbírat. Jeho primárním zaměřením jsou heatmapy a clickmapy

Heatmapy ukazují, kde na stránce se návštěvníci nejčastěji pohybují. Zobrazují místa, která jsou nejvíce sledovaná, na která se kliká nebo na kterých uživatelé strávili nejvíce času. Pomocí heatmap můžete identifikovat, které části stránky jsou nejatraktivnější a kde byste měli umístit důležité informace, odkazy nebo další prvky.

Clickmapy zobrazují, kam uživatelé klikají na stránce. Identifikují, které odkazy, tlačítka nebo prvky jsou nejčastěji aktivovány. To vám umožní optimalizovat umístění odkazů a zlepšit uživatelskou interakci.

Studujte kurz marketingu

Jak zvýšit návštěvnost webu?

SEO nástroje

Optimalizace pro vyhledávače (SEO) je dalším zásadním prvkem pro zvýšení návštěvnosti webu. Nástroje vám pomohou analyzovat klíčová slova, na která byste se měli zaměřit a poskytnou vám doporučení, jak zlepšit vaši pozici ve vyhledávačích. 

Sociální sítě a reklamní kampaně 

Sociální sítě jsou významným zdrojem návštěvnosti pro mnoho webů. Nástroje jako Hootsuite nebo Buffer vám umožní plánovat a automatizovat vaše příspěvky na různých sociálních platformách. Kromě toho, reklamní kampaně na platformách jako Facebook nebo Instagram mohou být efektivním způsobem, jak přilákat nové návštěvníky.

Analýza konkurence

Buďte o krok napřed. Nástroje jako SimilarWeb vám umožní nahlédnout do návštěvnosti a chování uživatelů na stránkách vaší konkurence. Tato data vám mohou poskytnout cenné informace o tom, co funguje ve vašem odvětví a jak můžete svůj web upravit, aby byl atraktivnější pro vaše potenciální zákazníky.

Zjistit návštěvnost webu a pochopit chování uživatelů je nezbytné pro každého, kdo chce svůj online projekt posunout na vyšší úroveň. Využitím správných nástrojů a technik můžete nejen zvýšit návštěvnost, ale také zlepšit celkovou uživatelskou zkušenost na vašem webu. Nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je neustálé testování, učení se z dat a přizpůsobování se novým trendům v digitálním marketingu.

Mám zájem o odběr newsletteru