Blíží se narozeniny někoho blízkého nebo přemýšlíte nad vánočním dárkem? Oblíbenou variantou jsou dárkové poukazy na vzdělávací kurzy, nákup zboží i adrenalinový zážitek. Zkuste si jej vyrobit sami dle našeho návodu nebo si stáhněte dárkový poukaz vzor zdarma. 

Dárkový poukaz vzor: Jak by měl vypadat a co by měl obsahovat?

Pokud vás nenapadá vhodný způsob, jak darovat někomu blízkému zajímavý zážitek nebo peníze, elegantním způsobem se může stát dárkový poukaz. Některé společnosti nebo obchody nabízí vlastní předpřipravené poukazy, které však nemusíte nutně využít, u jiných obchodníků ani poukaz nenajdete. Můžete si však vytvořit vlastní vzhlednější a originální poukaz, který obdarovaného jistě potěší.

Výhodou vlastnoručně vytvořeného poukazu je především originalita a možnost vytvořit šablonu, která přesně odpovídá vkusu a zájmům vašeho blízkého.

Dárkový poukaz by měl určitě obsahovat několik důležitých informací. Mezi ty nejčastější patří:

  • Název a krátký popis zážitku, kurzu nebo účelu poukazu.
  • V některých případech (například při poukazu na zboží v oblíbeném obchodě) peněžitou hodnotu.
  • Datum platnosti poukazu.
  • Webové stránky nebo adresu, kde můžete poukaz využít.

Na co lze dárkové poukazy využít?

Nejčastěji se tato forma dárku využívá ve třech případech.

Vzdělávací kurz – oblíbenou variantou je poukázka na vzdělávací kurz, který pomůže obdarovanému s rozvojem určitých dovedností, naučí se na něm něco nového a rozšíří své znalosti. Zvolit můžete kurz vaření, jazykový kurz nebo například kurz rozvíjející nějaký koníček (fotografování, hra na hudební nástroj…).

Neobvyklý zážitek – dále se hojně poukazy využívají pro darování adrenalinového nebo zajímavého zážitku, který si nemůže obdarovaný užít okamžitě, ale objedná si svůj termín, který se mu bude nejlépe hodit. Jedná se například o skok s padákem, únikovou hru, pobyt ve wellness zařízení atd.

Poukázka na nákup – pro klidnější povahy se určitě hodí poukázka do oblíbeného obchodu v určité hodnotě. Své blízké takto můžete nasměrovat do obchodu s nábytkem, obuví a oblečením, ale i do oblíbené restaurace.

Tip: Chcete darovat jednu z nejcennějších věcí na světě? Pak darujte svým blízkým vzdělání a klidně sáhněte po rekvalifikačním kurzu, který jim zajistí lepší možnosti na trhu práce. 

Dárkový poukaz vzor ke stažení zdarma (PDF i Word)

Rozhodli jste se využít jednoduchost a krásu dárku v podobě poukazu? Pak máte dvě možnosti, jak jej vyřešit.

Buď se pustíte do výroby vlastního (viz návod níže), nebo si vytisknete vzor, který pouze upravíte dle potřeby a konkrétních požadavků. Přinášíme vám dva vzory ke stažení, ze kterých si můžete snadno vybrat. V případě PDF formátu stačí vytisknout a nadepsat ručně a u Word verze si můžete ušetřit ještě trochu práce, vyplnit jej ještě v počítači a teprve potom vytisknout.

dárkový poukaz vzor

Stáhněte si dárkový poukaz vzor níže.

Dárkový poukaz vzor – formát PDF ke stažení zdarma

Dárkový poukaz vzor – formát Word ke stažení zdarma

Tip: Také by vás mohl zajímat článek, kde si můžete stáhnout životopis zdarma a zajistit si tak novou práci. Sledujte nás dále pro další tipy a inspiraci.

DIY: Jak si vyrobit dárkový poukaz?

Raději zapojíte vlastní kreativitu a vyrobíte originální kousek pro vaše blízké? Pak můžete vytvořit elektronickou podobu poukazu, kterou následně vytisknete a zabalíte do pěkné obálky. Skvěle vám pro tyto účely poslouží bezplatný nástroj canva.cz nebo jiný editor.

Pro zručné ruce se stává ideální variantou papírová podoba poukazu. Budete potřebovat:

  • tvrdý papír formátu A5, další ozdobné papíry, nůžky, lepidlo, fixy, případně další komponenty jako sušené květiny, provázek, razítka apod. a cca hodinu času.

Ať už se vrhnete do výroby, tisku nebo si stáhnete náš vzor zdarma, jistě své blízké potěšíte originálním dárkem. Dále by vás mohl zajímat například článek o podnikání při zaměstnání.

Mám zájem o odběr newsletteru