Syndrom FoMO trápí většinu populace a téměř nikdo z nich si ani neuvědomuje, že jím trpí. Jedná se nenápadného zloděje času i škůdce, který se podepisuje na vašem zdraví. Jak jej rozpoznat a jak se bránit syndromu FoMO?

Co syndrom FoMO znamená?

Syndrom FoMO byl pojmenován relativně nedávno a vznikl s vývojem technologií, které denně používá snad každý z nás – chytrý telefon, počítač a především sociální sítě

Zkratka FoMO vznikla z anglického výrazu Fear of missing out, které si můžeme přeložit jako strach z toho, že nám něco uniká. Tento strach je spojen s užíváním sociálních sítí, kdy jsme neustále v obraze a o všech všechno víme. Když se poté na chvíli odpojíme od online světa, může se u některých z nás (a věřte, že jich je mnoho) probouzet strach, že o něco přijdou.

Člověk, který si vytvořil závislost na sociálních sítích, pak trpí strachem, že mu někdo píše a on hned neodpoví, unikne mu několik stories přátel nebo novinky ze světa Facebooku či Instagramu, ale i jiných sociálních médií. Rychle tedy sáhne po chytrém telefonu nebo alespoň hodinkách a zkontroluje, co se ve virtuálním světě děje. 

Je vám taková situace povědomá? Pak možná syndromem FoMO trpíte také, aniž byste si tuto skutečnost uvědomovali. Máme pro vás však dobrou zprávu – můžete se mu velmi úspěšně bránit. Ale nepředbíhejme.

Protiklad jménem JoMO

Jak už to tak bývá, i syndrom FoMO má svého protivníka neboli protiklad v podobě JoMO. Opět přeloženo z anglického Joy of missing outradost z toho, že nám něco uniká. Jedná se o zdravý a zodpovědný přístup, kdy sociální sítě využíváme vědomě. 

Neznamená to úplnou abstinenci a nepoužívání internetu nebo sociálních médií. Koneckonců takový přístup v dnešní době není zcela dobře použitelný, pokud se nechcete zavřít do chrámu zenových mistrů. Velká část profesí jako například online marketéři nebo personalisté často musejí (a chtějí) využívat internet a všechny možnosti, které se nám nabízí.

Jedná se však o vědomé využití času jak k práci, tak volnočasové zábavě. Rozdíl je však v tom, že, pořád vlastníme sociální sítě my a ne ony nás.

Syndrom FoMO: Jak se bránit?

Takový pohled je vám určitě známý, že?

Příznaky syndromu FoMO

Vraťme se tedy k syndromu FoMO, který výrazně ovlivňuje vaše zdraví a to jak psychické, tak fyzické. Samozřejmě víme, že obě roviny bez sebe nemohou fungovat a jakmile je jedna narušena, ovlivní to i druhou. 

Jak tedy poznáte, že máte co dočinění se syndromem FoMO? Mezi první příznaky patří nervozita, netrpělivost a špatná nálada. S postupem času se dále přidá nepozornost, roztěkanost. Nemůžete se soustředit na práci, vyrušuje vás neustálé nutkání sáhnout po telefonu a zkontrolovat sociální sítě.

Mezi nejhorší a nejvarovnější signály, které vám zaručeně napoví, že už něco není v pořádku, patří pocity úzkosti, stavy jako při abstinenčních příznacích a bušení srdce, pokud nemůžete sledovat, co se na internetu děje. 

Nejpozději tady by vás měla kontrolka v hlavě zaručeně probudit a vy byste se měli začít věnovat digitálnímu minimalismu.

Co může způsobit?

Najdeme hned několik oblastí, kde se může závislost na informacích z internetu projevit. První z nich bývá oblast mezilidských vztahů, které vám podrážděná nálada a roztříštěná pozornost narušují.

Díky neustálému sledování úspěchů ostatních a vyretušovaných fotografií se především ženám a dívkám (ale ani muži nejsou výjimkami) výrazně snižuje sebevědomí. Tím se velmi narušuje vztah k sobě samému a může vést až fatálním následkům, které si jistě každý umíme představit. 

Dojít to může až tak daleko, že jedinci propadnou depresím nebo úzkostem, protože jsou neustále připoutání k virtuálnímu (a fiktivnímu) světu dokonalosti. Ten v nich vzbuzuje podrážděnost a méněcennost, ale přesto se od něj nedokážou odtrhnout.

Internetový svět se jednoduše stal nedílnou součástí našeho života. I když nám přinesl spoustu benefitů – možnost zjišťování informací, online vzdělávání, setkávání s přáteli přes celou republiku a další skvělé výhody, má i své stinné stránky. Jak se říká všeho moc škodí, v případě sociálních sítí to platí dvojnásob.

Jak se mu bránit a podpořit své zdraví?

Jak už možná tušíte, bez omezení sociálních médií to nepůjde. Nejdůležitějším aspektem, jako snad u každé nemoci, poruchy i úrazu, je prevence. Závislosti na internetu a syndromu FoMO se lze docela dobře vyhnout, stačí dodržovat zásady psychohygieny a pár dalších tipů:

1/ Digitální detox

Nejrychlejším a zcela přímým řešením je naordinovat si trochu digitálního detoxu. Můžete například vyzkoušet omezovače aplikací v telefonu nebo vědomé odložení všech přístrojů. Vypněte si také notifikace a jiné upozornění, které vás ruší. 

Je zapotřebí pevná vůle a postupné odvykání. Nic nejde ze dne na den. Můžete si například vyhradit několik hodin denně, které strávíte odpojeni od internetu, ideálně na večer před spaním, protože díky tomu zlepšíte i kvalitu svého spánku. Odvážnější z vás mohou vyzkoušet den nebo dva (víkend?), který budou trávit jinými činnostmi z dosahu sociálních sítí, internetu, ideálně i signálu.

2/ Vždy vám něco unikne, smiřte se s tím

Pokud vycházíme z faktu, že syndrom FoMO je strach z unikání informací, budete se muset smířit s tím, že vám vždy něco unikne. Internetové prostředí je neskutečně dynamické, rychlé a mění se každou vteřinu –  doslova. 

Nikdy tedy nemůžete stihnout vše, ani kdybyste na internetu trávili 24 hodin denně. Otázkou zůstává, zda to vůbec chcete. 

3/ O to důležité však nikdy nepřijdete

Na druhou stranu věřte, že o to důležité nikdy nepřijdete. Nejdůležitější informace si k vám cestu najdou. Ať už skrze jiné technologické vychytávky nebo přátele a rodinu. A to ostatní vědět nepotřebujete. 

4/ Zabavte se jinými činnostmi

Skvělou zprávou je, že při zdravém a vědomém užívání sociálních sítí, které netrvá hodiny denně, získáte mnoho času navíc. Ten lze využít pro vaše koníčky, rodinu nebo přátele. Také se můžete věnovat sebevzdělávání a práci pomocí rekvalifikačních kurzů. Nebo si zlepšit fyzičku při sportu. Možností je mnoho, využijte je na maximum. Odláká vás to od online světa a dodá mnohem hodnotnější informace. 

Pokud se rozhodnete věnovat svým cílům, hodnotám a blízkým, syndrom FoMO nemá jednoduše šanci. Nedostane totiž ve vašem životě prostor. Takový přístup se vám do budoucna velmi vyplatí.

Mám zájem o odběr newsletteru