SSL (Secure Sockets Layer) certifikáty jsou klíčovými prvky pro zabezpečení internetové komunikace. Poskytují šifrované spojení mezi webovými prohlížeči a webovými servery, což zvyšuje bezpečnost při přenosu citlivých dat. V tomto článku se podíváme na to, co SSL certifikáty jsou, k čemu slouží, jak je možné získat SSL certifikát a jak aktivovat HTTPS na své webové stránce. 

Co jsou certifikáty SSL?

SSL certifikáty jsou malé datové soubory, které slouží k ověření identity na webových stránkách. Fungují tak, že dochází k šifrování komunikace mezi webovým prohlížečem a webovým serverem. Když uživatel navštíví webovou stránku, která používá SSL certifikát, prohlížeč a server si navzájem vymění digitální klíče a začnou komunikovat pomocí šifrovaného spojení. SSL je standardní technologie pro zabezpečení internetového připojení pomocí šifrování dat odesílaných mezi webovou stránkou a prohlížečem. Zabraňuje hackerům, aby viděli nebo ukradli přenášené informace. Nejčastěji přihlašovací jména a hlavně hesla a jakékoli finanční údaje z bankovních účtů.

Jak fungují certifikáty SSL?

Certifikáty SSL vytvářejí šifrované spojení mezi webem/serverem a prohlížečem. Pro návštěvníky webu jsou tyto procesy okamžité a téměř neviditelné. Během několika vteřin nastane během připojení několik kroků šifrování:

1. Autentizace

Při každé nové relaci uživatele se spustí certifikát SSL. Prohlížeč uživatele a váš server si okamžitě vymění a vzájemně ověří své SSL certifikáty.

2. Šifrování

Váš server sdílí svůj veřejný klíč s prohlížečem, který pak prohlížeč použije k vytvoření a zašifrování předběžného hlavního klíče. Tomu se říká výměna klíčů.

3. Dešifrování

Server dešifruje tzv. pre-master klíč svým soukromým klíčem a vytvoří zabezpečené, šifrované spojení používané po dobu trvání relace.

ssl certifikát

K čemu slouží SSL certifikáty?

Hlavním účelem SSL certifikátů je zabezpečit přenos dat mezi uživatelem a webovým serverem. SSL umožňuje šifrovat data, což znamená, že při přenosu přes internet jsou citlivé informace, jako jsou osobní údaje, hesla, platební informace, chráněny před zneužitím nebo odposlechem třetími stranami. Bez SSL by byla tato data vystavena riziku.

SSL certifikáty také slouží k ověření identity webového serveru. Pokud má webová stránka SSL certifikát, uživatelé mohou být jisti, že se připojují ke správnému serveru. To je důležité, protože bez certifikátu SSL by bylo snadné vytvořit falešnou kopii známých webových stránek a získat tak citlivé informace od uživatelů.

Kdo vydává SSL certifikát?

SSL certifikáty vydávají tzv. kořenové certifikační autority (CA). Tyto organizace provádějí ověření identity majitele webových stránek. Proces získání SSL certifikátu zahrnuje několik kroků. Nejprve musí majitel webové stránky požádat certifikační autoritu o vydání certifikátu. Musí prokázat, že má oprávnění spravovat danou doménu. To lze provést například tím, že na server umístí předem stanovený soubor. Existují různé typy certifikátů SSL, včetně certifikátů s jedním názvem domény, certifikátů s více názvy domén. Dále lze zažádat i o Wildcard certifikáty a certifikáty s rozšířenou ověřenou identitou (EV). Každý typ má své vlastní použití a účel.

Jak aktivovat HTTPS?

Aktivace HTTPS na webové stránce je relativně jednoduchá:

  • Získání SSL certifikátu: Nejprve musíte získat SSL certifikát od certifikační autority. To můžete udělat buď zakoupením certifikátu od placené CA nebo získat zdarma od Let’s Encrypt.
  • Instalace SSL certifikátu: Po obdržení certifikátu jej musíte nainstalovat na svůj webový server. To se obvykle provádí pomocí webového rozhraní serveru.
  • Konfigurace serveru: Po instalaci certifikátu musíte nakonfigurovat svůj server tak, aby používal protokol SSL/TLS. To zahrnuje povolení HTTPS a přesměrování provozu z HTTP na HTTPS.
  • Testování: Po konfiguraci serveru proveďte důkladné testování, abyste se ujistili, že vše funguje, jak má. Zkontrolujte, zda je aktivní HTTPS a zda se certifikát správně používá.
  • Kontrola odkazů: Navštivte vaši webovou stránku a ujistěte se, že všechny odkazy na webovou stránku používají protokol HTTPS. To zahrnuje kontrolu interních odkazů, ale i odkazů na externí zdroje, jako jsou obrázky.
Naučte se programovat v našem kurzu

Jak poznám, že je web bezpečný?

  1. Jako návštěvník webové stránky vždy zkontrolujte visací zámek. Kliknutím na ikonu visacího zámku v adresním řádku můžete ověřit identitu vlastníka webu.
  2. Zkontrolujte adresu. Než na nějaký odkaz kliknete, zkontrolujte ho pomocí myši, takže najedete v levém dolním rohu obrazovky na úplně zobrazení URL. 
  3. Kontrolujte kombinaci písmen, kterou vidíte na začátku každé webové adresy. Konkrétně se jedná o  Hypertext Transfer Protocol (http). Základní stavební kámen komunikace na webu, je bohužel snadno zneužitelný. Proto se při otevírání stránky vždy zaměřte na správné http. Bezpečnější nástavbou je právě HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). jedná se o novější verzi, která zajišťuje komunikaci mezi webovým serverem a prohlížečem.
  4. Pro naprosto bezpečný pohyb na internetu se doporučují bezpečnostní produkty, jako je např. antivirus.

Závěr

SSL certifikáty jsou klíčovými nástroji pro zabezpečení internetové komunikace a ochranu citlivých dat uživatelů. Pomáhají ověřit identitu webových serverů a zajistit šifrovanou komunikaci mezi prohlížečem a serverem.

Mám zájem o odběr newsletteru