Přemýšlíte nad prací nebo vzděláváním se na mateřské? Podívejte se, jaké jsou podmínky přivýdělku a možnosti vzdělávání se, pokud si plánujete zajistit po dovolené lepší kariéru.

Práce na mateřské

Přečtěte si o možnostech práce na mateřské. Jak je to se smlouvou u stejného zaměstnavatele a na co musíte brát zřetel, v případě rozhodnutí se pro podnikání.

Zaměstnání během mateřské dovolené

Pokud vás láká vrátit se zpátky do práce během mateřské dovolené ke stejnému zaměstnavateli, musíte s ním uzavřít novou pracovní smlouvu nebo dohodu o provedení práce či o pracovní činnosti. Smlouva musí být sjednána na jinou pracovní pozici, než jste vykonávaly před mateřskou. Můžete začít pracovat i jako OSVČ. Aby vám však vznikl nárok na podporu v mateřství, musíte si hradit dopředu nemocenské pojištění.

Podnikání na mateřské

Jestliže jste podnikaly již před nástupem na mateřskou na hlavní činnost, po dobu pobírání peněžité pomoci v mateřství musíte samostatně výdělečnou činnost přerušit. Druhou možností je zapojit tzv. spolupracující osobu (například rodinného člena), v tomto případě živnost přerušovat nemusíte. Na vedlejší činnost se žádné omezení nevztahuje.

Chcete-li přivýdělek na mateřské dovolené na stejné pozici ale u jiného zaměstnavatele, i to je možné! Musíte mít však od původního písemný souhlas. Omezení neplatí pro vědeckou, publicistickou, literární, pedagogickou nebo uměleckou činnost.

Práce a vzdělávání na mateřské

Změna kariéry a vzdělávání na mateřské dovolené

Nevyhovuje vám současné zaměstnání nebo chcete podnikat v jiném oboru? Zvažte možnost rekvalifikačního kurzu. Během mateřské a rodičovské dovolené je na změnu kariéry ideální doba. Pokud si nejste jisté, co byste chtěly dělat, zamyslete se nad tím, co vás baví a v čem jste úspěšné. Sledujte, které obory frčí a jaké služby lidé požadují.

Kromě lepšího pracovního uplatnění, poznáte nové lidi, narušíte stereotyp a díky nově získaným dovednostem si můžete již během mateřské, případně rodičovské dovolené zajistit přivýdělek a praxi pro start nové kariéry.

6 důvodů, proč si vybrat rekvalifikační kurz od Orange Academy

  1. Zajišťujeme akreditované rekvalifikační kurzy žádaných oborů na trhu práce jako je personalistika nebo účetnictví.
  2. Máme stovky pozitivních ohlasů od kurzistů.
  3. Výukové osnovy jsou schváleny Ministerstvem školství.
  4. Kurzy vedou zkušení lektoři s dlouholetou praxí.
  5. Po úspěšném absolvování kurzu získáte oficiální osvědčení o rekvalifikaci.
  6. Kromě rekvalifikace u nás můžete absolvovat i jazykové kurzy.

Přejeme vám šťastný výběr a mnoho úspěchů ve studiu!

Mám zájem o odběr newsletteru