Hledáte vhodnou pomůcku při učení? Zkuste myšlenkovou mapu a podpořte tak nejen rychlost a efektivitu učení, ale i další funkce mozku jako je paměť a kreativita.

Proč používat myšlenkovou mapu?

Myšlenková mapa je grafické znázornění a uspořádání klíčových slov doplněné obrázky. Kromě učení se využívá při plánování nebo řešení problémů.

Hlavní výhoda její tvorby spočívá v principu napodobení procesů probíhajících v mozku, který pracuje multilaterálně. Tomu odpovídá i grafické zpracování mapy, kdy se zachycuje hlavní téma a z něj vycházející podtémata. Myšlenkové mapy navíc podporují kreativitu a paměť.

Myšlenková mapa návod

Pokud nevíte, jak myšlenkovou mapu vytvořit, podívejte se na návod, který doporučujeme používat při učení se slovní zásoby.

  1. Pracujte s obyčejnou tužkou, abyste mohli případně mapu opravovat a doplňovat.
  2. Napište hlavní téma doprostřed papíru na šířku. Můžete začít i s jednotlivými výrazy od pravého horního rohu a postupovat ve směru hodinových ručiček.
  3. Pište pouze slovíčka, nikoliv věty. Platí: jedna větev = jedno slovíčko.
  4. Používejte tiskací písmo, které je čitelnější než psací.
  5. Téma rozšiřujte o větve, ale nepřehlcujte. Pamatujte, že slovíčka budete číst a špatně byste se v mapě orientovali.
  6. Hlavní větve vybarvěte. Pro každou větev zvolte jinou barvu. Mapa tak bude přehlednější a lépe se vám z ní bude učit.
  7. Máte-li dostatek místa, můžete ke slovíčkům doplnit i obrázky těchto výrazů.
  8. K vytvořeným mapám se vracejte a slovní zásobu si opakujte. Budete-li si slovíčka říkat nahlas, procvičíte si i jejich výslovnost.

myšlenková mapa nejlepší pomůcka při učení

Myšlenková mapa online

Patříte-li mezi technické typy, budou se vám více zamlouvat online nástroje. Pro inspiraci jsme vybrali pár povedených, které můžete využívat. Pro ukázku přikládáme vzor myšlenkové mapy vytvořený v jedné z online aplikací.

Coggle

Coggle je online nástroj na vytváření a sdílení myšlenkových map. Stačí se zaregistrovat a můžete začít platformu využívat. V základní verzi je přístupná zdarma.

XMind

Další dobře zpracovanou aplikací je XMind. Umožňuje export, sdílení i tisk map. Funguje jak pro iOS tak Android. Můžete ji používat v notebooku i v mobilních zařízeních. Lze ji stáhnout zdarma.

iMindMap

Oblíbenou a vyhledávanou variantou je i placený nástroj iMindMap. Můžete si ho však zdarma vyzkoušet. Uživatelům nabízí jak šablony, tak možnost vytvářet si vlastní mapy ve více lidech a další zajímavé funkce.

Výhodou online aplikací je rychlost při vytváření myšlenkových map, kdy nemusíte nic gumovat nebo přepisovat. Zkuste si vytvořit mapu v papírové i elektronické podobě a vyberte tu možnost, která vám bude více vyhovovat. A pokud se chcete kromě slovní zásoby zlepšit i v komunikaci, mrkněte na naše jazykové kurzy.

Mám zájem o odběr newsletteru