Znáte ten pocit, kdy vás po celodenním sezení u počítače bolí záda a přemýšlíte nad tím, jak se zbavit bolesti? Podívejte se na cviky na záda, které můžete vykonávat doma i v práci a skoncovat tak s nepříjemnou bolestí jednou provždy.

Cviky na záda doma

Pokud se stydíte cvičit v průběhu dne v práci, můžete cvičení nechat na doma. Stačí, když si na něj vyhradíte pár minut večer. Důležitá je pravidelnost, nikoliv délka. Vyzkoušejte následující cviky na bolavá záda.

Tip: Před cvičením ani po něm byste neměli zapomínat na protažení. Uvolníte tak svaly i obratle a předejdete zranění.

Plank

cviky na záda - plank

Vezměte si podložku a zaujměte na zemi pozici podpory na předloktí (plank). Páteř držte rovně. Hlavu mějte v přirozené poloze. Dívejte se na dlaně. Během této pozice dýchejte přirozeně a snažte se takto vydržet alespoň minutu.

Vzpor klečmo

cviky na záda - vzpor klečmo

Klekněte si na všechny čtyři. Hlavu mějte v prodloužení, dlaně pod rameny, kolena mírně od sebe. Dívejte se před sebe. Poté s výdechem zvedněte pravou ruku do vzpažení a levou nohu do zanožení. Chvíli v této pozici zůstaňte. S nádechem se vraťte do výchozí polohy a opakujte cvik s levou rukou a pravou nohou.

Cviky na záda v práci

Trávíte v práci u počítače celé dny a nemůžete si dopřát delší odpočinek v podobě procházky do nejbližšího parku nebo na obědovou pauzu? Podívejte se na cviky, které můžete cvičit během dne mezi pracovními povinnostmi.

Správné sezení

Sice se nejedná o cvik, ale správné sezení vás může ušetřit nepříjemné bolesti. Ke srovnání zad můžete použít gymnastický míč nebo si podložit bedra overballem.

Správné dýchání

V průběhu dne je dobré, když provedete párkrát za sebou dýchací cviky. Nadechněte se a vydechněte zhluboka několikrát po sobě. Dech by měl jít pomyslně z břicha přes ramena až do krku.

Cviky na uvolnění pánve a beder

Pokud máte v kanceláři gymnastický míč, sedněte si na něj a provádějte pánví krouživé pohyby na obě strany. Pamatujte však, že bolestivá bedra mají často původ v psychice. Může za ně stres a nezpracované emoce.

Cviky na ztuhlé prsty u nohou

Tento cvik ocení především ženy. Nosíte-li často lodičky, ze kterých vás bolí nohy, vyzkoušejte cviky s kamínky. Snažte se je uchopit prsty a přemístit ze strany na stranu. Ze začátku to pro vás může být obtížné, nicméně jde o zvyk. Časem s nimi budete cvičit automaticky a vykonávat současně jinou činnost například práci na počítači. Zkuste po nich i šlapat, tím si chodidla namasírujete.

Cviky na krční páteř

Zatuhlý krk si protáhnete nakláněním hlavy k levému i pravému ramenu. Poté hlavu naklánějte šikmo a podívejte se vždy na svoje koleno, totéž udělejte na obě strany.

Toužíte-li po změně práce, podívejte se na naše rekvalifikační kurzy. Nabízíme kurzy účetnictví, personalistiky, daní a další.

Zdroj: prozeny.cz, jobs.cz

Mám zájem o odběr newsletteru