Říkáte si, že by to v roce 2023 chtělo konečně posunout angličtinu na nějakou lepší úroveň nebo s ní začít? Začátek nového roku k tomu vybízí – dát si nějaké novoroční předsevzetí. Anebo raději ne? Vždyť to už tolikrát nevyšlo… Já patřím spíš k té druhé – skeptičtější – skupině lidí, která nevěří v zázračné změny na počkání.

Čemu ale věřím, to je postupná malá změna, která vede k vysněnému cíli. Nemusíte se totiž angličtině věnovat několik hodin denně, abyste se zlepšili. Nemusíte ani investovat statisíce do kurzů v zahraničí, abyste začali v angličtině myslet.

Doteď to nefungovalo. Proč by mělo nyní?

Stačí jednoduchými, malými úkoly zapojit angličtinu do vašeho každodenního života. Tak snadné. Aha… Už slyším vaše námitky a zkušenosti.

  • Když jste si platili kurz nebo lekce s lektorem, anglicky jste myslet nezačali.
  • Když jste se sem tam kouknuli na nějaký film v angličtině nebo si poslechli písničku, nikam vás to neposunulo.
  • Když jste byli v zahraničí nebo se účastnili videokonference v angličtině, byl to spíš stres, než že by vám to něco dalo.

Je sice super, že jste se angličtině věnovali, ale bylo to denně? Denně, říkáte si… Kdo na to má mít jako čas? Při vší práci, péči o rodinu, dům, zahradu, psa… Vždyť máte přece děti! Musíte chodit do práce, která vás trošku stresuje, dojíždíte – a zácpy, to je teda hodně velký stres… A to už nezmiňujete, že musíte pomáhat dětem s přípravou do školy, uklízet, chystat svačiny – no prostě nemáte čas se angličtině věnovat denně.

to bude za půl roku klidnější, říkáte si… Až budou děti větší… Až doděláme dům… Až nebude na zahradě tolik práce… Ať si na nás pes zvykne… Až, až, až…

Až = nikdy

Až v tomto podání opravdu znamená nikdy. Za půl roku to opravdu nebude lepší. Nebudete mít víc času. Děti budou větší, ale s většími dětmi přicházejí větší starosti. Na domě budete neustále něco zlepšovat. Na zahradě je práce prakticky celý rok. A pes je závazek na několik let. A opravdu si myslíte, že toho budete mít míň v práci?

Možná je drsné vám to takhle napsat, ale vaše „až jindy“ a „až někdy“ znamenají „nikdy“. Nechce se vám. A to je přirozené. Nové věci znamenají nový stres, nové výdaje, nové závazky a míň času. A vy přece čas nemáte, už jste si sesumírovali všechny své povinnosti, a opravdu si denně nenajdete čas na to, abyste se věnovali angličtině. A basta.

Takže angličtinu vzdáváte? Nikdy se v ní nezlepšíte? – Ale jo, až…, zamyslíte se a hlavou vám opět projedou všechna „až“. Hlava nám totiž vždycky vymyslí milion a jeden důvod, proč něco nepůjde. A nemusí se to týkat jen angličtiny. Hlava má těch důvodů spoustu pro cokoliv, čím ji budete chtít vytáhnout z komfortní zóny.

angličtina

Jak tedy na to?

Jak tedy svou hlavu – a sebe – přesvědčit, že jdete do akce?

  • Připusťte si, že lepší už to nebude, že důvody, proč to nejde, si vymyslíte vždycky.
  • Zavzdorujte si jako dvouleté dítě a řekněte si, že do toho prostě půjdete, protože lepší už to nebude.
  • Vylezte ze své ulity – ze své komfortní zóny – a něco pro svou angličtinu udělejte, protože vaše angličtina lepší sama od sebe nebude.

Ale jak?! Už vám zase před očima jede film plný všech vašich dosavadních neúspěchů, omylů, promarněných příležitostí…, na který navazuje film o tom, kolik máte povinností…

Střih. Jako ve filmu. Zastavte se. Nadechněte se.

Sedněte si, vezměte si papír a tužku – nebo si otevřete nějaký program v počítači či appku v mobilu – a napíšte si důvod (nebo důvody), proč se chcete naučit anglicky nebo se v angličtině zlepšit.

Zase nějaké motivační kecy, říkáte si? Ono ale právě tou silnou motivací, tím cílem nebo snem, za kterým půjdete, pomůžete hlavu přesvědčit jít do akce, když se vám zrovna nebude chtít.

Jednoduchá otázka

Pořád si nejste jistí?

Odpovězte si na jednoduchou otázku: Chcete být za pár týdnů, měsíců, za rok spokojenější se svou angličtinou?

Uvědomte si následující:

  • Nikdo vás tam mávnutím zázračné metody neposune. Ta práce je na vás.
  • Nikdo za vás neudělá první krok na vaší cestě za lepší angličtinou. Ten krok musíte udělat sami.
  • Nikdo vám angličtinu nenaleje trychtýřem do hlavy, jak to vídáte v kreslených seriálech. To vy budete makat.
  • Nemusíte na to ale být sami. Vlastně je lepší do toho jít s někým, kdo vám pomůže.

A abyste začali, musíte udělat první krok. Malý krůček. Stačí minuta. Možná dvě. Nebo třeba jen 30 vteřin.

Takže si odpovězte: Chcete být za pár týdnů, měsíců nebo za rok se svou angličtinou spokojenější? Pokud ano – a já věřím, že anovyberte si jednu z následujících variant. Tu, která víc vyhovuje tomu, jací jste.

Pro ty, co mají hlavu v oblacích

Pokud jste snílci, zasněte se a představte si, jaké to je, když mluvíte plynule nebo relativně dobře anglicky. Dost dobře na to, že se domluvíte, ostatní vám rozumí a vy samozřejmě rozumíte jim. Klidně si tam přidejte i pocity. Jak se cítíte? Jaké je kolem vás počasí? Co slyšíte? Co máte na sobě? S kým jste a co děláte?

Kde se situace odehrává? Je to na dovolené nebo pracovní cestě v zahraničí? V práci? Na pohovoru? Ve škole v zahraničí? Pomáháte doma dětem s úkoly? Nebo je to doma při koukání na seriál?

Všechno si napište. Popište tu danou situaci. Určitě si ale napište i svoje pocity a vjemy, barvy… Toto všechno si sepište a kdykoliv se vám nebude chtít, vraťte se k tomu. Vracejte se k tomu klidně denně – a klidně i bez těch poznámek.

kurz aj

Pro ty, co jsou nohama pevně na zemi

A pokud jste pragmatici, kteří si nepotřebují nic vysnívat a už jsem vás skoro ztratila, prostě si napište, proč by se vám angličtina hodila a co vám to do života přinese.

Bude to lepší práce nebo jiná práce? V čem bude lepší než ta stávající? Vyděláte si víc? Bude to dovolená? Pracovní cesty do zahraničí? Přečtete si konečně knížku v originále? Podíváte se na film nebo seriál v angličtině bez titulků? Pomůžete dětem s úkolem do angličtiny?

Všechno si to napište. Klidně stručně a v odrážkách.

Proč potřebujete cíl?

Takže… Rozhodli jste se, že chcete být se svou angličtinou spokojenější. Stanovili jste si svůj sen nebo cíl, ke kterému půjdete. Proč jsem to po vás chtěla a proč je ale důležité mít před sebou nějaký cíl?

Ten sen nebo cíl – je jedno, jak tomu říkáte – vás totiž nakopne do akce, až se vám nebude chtít. Až vám zase hlava bude přehrávat milion a dva důvody, proč to nejde. Až budete mít tři miliony jiných aktivit. Právě v těch situacích vás ten cíl nebo sen pomůže se do angličtiny pustit.

Pokud jste si tedy cíl nebo sen ještě nestanovili, vraťte se o pár odstavců výš, a udělejte to. Je to opravdu důležité. Protože ono to nebude pořád jen zalité sluncem…

Mám cíl. Co dál?

Pokud už máte cíl, je potřeba začít postupně a pomaloučku začít zapracovávat angličtinu do vašeho každodenního života. Tak, abyste nevyděsili hlavu a zbytečně ji nenutili vymýšlet milion a tři důvody, proč se nemáte angličtině věnovat.

Můžete si na každý den naplánovat jednu krátkou aktivitu, která vám zabere třeba jen pět nebo deset minut. Ano, i to stačí. Je ale potřeba být konzistentní a opravdu se angličtině věnovat denně. Ne jednou za týden. A už vůbec ne jednou za měsíc tři hodiny.

Proč? Umíte si představit, jak budete po těch třech hodinách znechucení, když vás to nebude bavit? A co se pak stane…? Správně. K angličtině se další měsíc nepřinutíte.

Ono by to totiž nemělo být o nucení. Měli byste přijmout, že angličtina ve vašem životě zaujímá stejné místo jako třeba sprcha, cvičení nebo práce. Je to prostě něco, čemu se věnujete pravidelně. A krátké aktivitky jsou tady zárukou úspěchu.

challenge aj

Zajímá vás víc?

Nenapadají vás žádné aktivity, kterým byste se mohli věnovat? V 7denní výzvě Jak zapojit angličtinu do vašeho každodenního života vás spoustu takových aktivit naučím. Začínáme už 2. 2. 2023.

Každý den dostanete jiný úkol, pomocí kterého budete postupně angličtinu zapojovat do svého každodenního života. Když si na ně vyčleníte pět minut, bude vám stačit pět minut. Když deset, budete se angličtině věnovat deset minut. Každé ráno na vás bude čekat krátké video, kde vám vše vysvětlím a doplňovat budete moct do pracovního listu. Pokud budete mít chuť, budu v podvečer odpovídat na vaše otázky a vždycky si připravím ještě nějaký další tip. A bude na vás čekat překvapení, ale to je zatím tajné.

Výzva je absolutně zdarma a můžete se ke mně připojit tady: https://kurzy.orangeacademy.cz/7challenge-live

Máte k tématu nějaké dotazy? Napište je do komentáře.

Mám zájem o odběr newsletteru