Na internetu najdete řadu webů s informacemi o tom, jak podnikat. My jsme pro vás vybrali ty nejlepší. Na některých se dočtete praktické rady o daních, pojištění nebo EET, na jiných tipy od zkušenějších podnikatelů.

1. Jakpodnikat.cz

Na webu Jakpodnikat.cz naleznete informace týkající se administrativy spojené s podnikáním. Například se dozvíte:

  • jak získat živnostenský list,
  • jak vést daňovou evidenci jako neplátce i plátce DPH,
  • jaké výdaje se řadí mezi daňově uznatelné,
  • potřebné informace k daním (z příjmů, DPH, silniční, spotřební a dalších),
  • jak začít s EET,
  • nebo informace o dohodách (o pracovní činnosti, provedení práce včetně vzorů).

Výhodou je i uvádění termínů plateb záloh k daním, daňových přiznání a novinek pro podnikatele. Pokud si nevíte s něčím rady, můžete se zeptat na diskuzním fóru.

2. Podnikatel.cz

Podobné informace poskytuje i Podnikatel.cz. V sekci Daňového portálu najdete základní pojmy k daním z příjmů a z nemovitých věcí. Můžete si zde vyplnit daňové přiznání, spočítat daň nebo stáhnout formuláře pro Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.

Portál nabízí navíc přehled všech zákonů, zveřejněné nabídky práce, srovnání podnikatelských účtů bank nebo články z oblasti podnikání. Součástí je i placená poradna, ve které zodpovídají dotazy odborníci z oboru mzdového účetnictví a personalistiky, daní a účetnictví, práva a GDPR. I zde se můžete zeptat na neplacené diskuzi.

Dotazy týkající se personalistiky, mezd a účetnictví můžete vznést zdarma na YouTube kanálu Orange Academy.

jak podnikat

3. MladýPodnikatel.cz

Pokud hledáte inspiraci a chcete vědět, jak začít podnikat, na webu MladýPodnikatel.cz naleznete rozhovory s úspěšnými podnikateli, kteří vám předají cenné informace. Web se zaměřuje na marketing, e-commerce a startupy, ale i osobnostní rozvoj.

Mnoho zajímavých a praktických rad získáte, pokud vlastníte e-shop nebo rozjíždíte startup. Zkušenější majitelé vám poradí, jak prodávat nový produkt, budovat management a značku, přistupovat k marketingu či se vyvarovat chybám v podnikání. Samostatnou sekci tvoří rozhovory s marketéry, kteří sdílí své taktiky z online i offline prostředí.

4. Jak začít podnikat

Web Jak-podnikat.cz obsahuje články týkající se:

  • sídla firmy a provozoven,
  • účetnictví a daní,
  • vyplňování formulářů a jiných povinností souvisejících s úřady,
  • založení firmy i živnosti.

Součástí webu jsou i některé zákony. Stránky mají bohužel pouze informativní charakter. Nemůžete si na nich vyplnit daňové přiznání nebo stáhnout formuláře.

Sledujte i naše články o podnikání. Najdete zde aktuální novinky z oblasti daní, účetnictví, ale i marketingu.

Mám zájem o odběr newsletteru